Герой от битката при р. Драва на експедиция в Симитли

Герой от битката при р. Драва на експедиция в Симитли | StandartNews.com

 

Герой от битката при река Драва преди 70 г. и носител на орден „За храброст" ще е част от втората експедиция "Симитли - от древността до наши дни". Тя ще се пр оведе от 1 до 6 август, а Стоил Митрев, който през март 1945 г. е бил част от българската армия, ще разкаже пред останалите участници своите спомени от военните действия при защитата на брега на река Драва.

Вече са уточнени маршрутът и мероприятията, които ще съпътстват експедицията. Участие в нея ще вземат бакалаври, магистри и докторанти от Югозападен университет "Неофит Рилски"- Благоевград, Софийски университет "Св. Климент Охридски", Нов български университет, Шуменски университет "Епископ Константин Преславски", ученици от Морското училище "Никола Йонков Вапцаров" - Варна, Професионалната гимназия по икономика - Благоевград, духовници, общински служители, кметове, музейни служители от Регионален исторически музей - Благоевград, както и местни хора. Всички те са инструктирани за начина на провеждане на експедицията.

Тази година акцентът ще бъде върху човека, върху човешкия фактор - забравеният, но незабравящ. Две големи годишнини ще съпътстват експедицията. На 2 август от 18:30 ч. Симитли ще се отбележи тържествено 112-годишнината от Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание с шествие от сградата на общината до паметник "Илинден". Участниците в експедицията ще посетят Тросковския манастир "Св. Архангел Михаил" в деня, в който обителта чества 110 години от своето възстановяване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай