Героите на Йовков оживяват в етнофестивал

Героите на Йовков оживяват в етнофестивал | StandartNews.com

Добрич. Етническото многообразие на Йовковите герои оживява в уникален етнофестивал. Това е първата по рода си подобна инициатива, чийто домакин е Добрич, и се реализира в рамките на проект, осъществяван от кметството.

Фестът е под надслов "В света на Йовковите герои". Пред жителите и гостите на града ще оживеят Сали Яшар, дъщеря му Шакире и зетят Джапар. След тях идва редът на някогашния Добрич, в който майстори арменци са търгували и изработвали редица произведения на ювелирното изкуство. Третият ден от фестивала ще потопи всички в света на красивата Божура - страстната любов и характерното плетене на кошници, с които ромите някога са изкарвали прехрана. Последният ден е посветен на красивата Албена, която е пленила съселяните си, въпреки тежкото деяние - убийство.

"Всички тези образи са обединени от едно - те са част от пленителните разкази на Певеца на Добруджа - Йордан Йовков. Целта ни е да се представим Добруджа - регион, разположен на кръстопът, където си дават среща множество култури. Добруджа, в която в хармония живеят арменци, българи, роми, турци така, както Йовков ги е видял и описал", каза зам.-кметът Надежда Петкова.

Във всичките дни ще има образователни ателиета за малки и големи ученици, които ще пишат от пеещите каруци на Сали Яшар, ще правят хурки, ще майсторят арменски килими и броеници и други. Целта е децата да обогатят познанията си за културата и традициите на различните етноси, които и днес населяват региона. В рамките на фестивала още всеки етнос ще се представи и със своята традиционна кухня.

Целият етнофестивал ще бъде филмиран, за да може Добрич да се промотира на специализирани туристически борси като културна туристическа дестинация. От общината добавят още, че намеренията са фестивалът да бъде ежегоден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай