ГЕРБ иска касиране на изборите в Гърмен

ГЕРБ иска касиране на изборите в Гърмен | StandartNews.com

Благоевград. ГЕРБ внесе жалба в Административен съд с искане за касиране на изборите в Oбщина Гърмен. Това съобщи на пресконференция областният координатор на ГЕРБ за Благоевградска област и депутат в 42-то Народно събрание Даниела Савеклиева.

На частичните местни избори в пирнската община на 29 септември победи Минка Капитанова от ДПС.

Основен акцент в жалбата на ГЕРБ е това, че гласуването е извършено с прозрачни бюлетини.

„Според нас, те са преднамерено поръчани от общинската администрация в Гърмен с цел манипулиране и контролиране вота на гражданите. Много от избирателите се отказаха да гласуват именно поради тази причина, че вотът им няма да остане таен. Тези бюлетини не бяха одобрени и от ОИК - Гърмен, както твърдят от общинската администрация. Незнайно защо в този образец на бюлетината не бяха включени допълнителни защити, като например една черна лента отзад, която би позволила вота на хората да остане таен", коментира депутатът.

По нейни думи, в деня на изборите се е оказвало явно контролиране на вота от кметове, кметски наместници, общински служители, както и от депутата и бивш кмет на Община Гърмен Ахмед Башев.

Савеклиева добави, че той е обявил резултата от гласуването много преди всички урни да бъдат запечатани в избирателните секции и много преди реалното преброяване да започне.

„Има и разминаване между протоколите подадени от СИК-вете с този на преброителна комисия, което за нас е възможност да бъде приведена в действие т.нар. „индианска нишка". Освен това, цялата кампания беше съпътствана от насаждане на страх, заплахи за уволнения, отмъщения от страна на депутата Башев, кметовете и общинските служители към онези, които не се подчиняват на волята им", каза още Даниела Савеклиева.

Тя добави, че според нея, изборният процес в Община Гърмен не е бил прозрачен, а сериозно манипулиран. От ГЕРБ очакват съдът да реши до колко посочените от тях нарушения са повлияли на изборния процес.

Общинските съветници от ГЕРБ в Гърмен бойкотираха в понеделник встъпването в длъжност на новоизбрания кмет на общината Минка Капитанова. Още в началото на днешната сесия те прочетоха протестна декларация, в която се обявяват срещу легитимността на нейния избор и демонстративно напуснаха тържествената сесия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай