Габрово бие Япония с най-дългото руло

Габрово бие Япония с най-дългото руло | StandartNews.com

Габрово. Габрово надмина Япония с един единствен сметанов сладкиш. Децата в града на Рачо Ковача направиха най-дългото сметаново руло в света достигайки 147.60 метра. По този начин те подобриха досегашния рекорд, достигнат от японци от 136 метра.

Учениците от Професионалната гимназия по туризъм „Пенчо Семов" в Габрово, и няколко сладкарски фирми от града се справиха с предизвикателството и го узакониха пред нотариус Христов и кмета на общината Таня Христова. Създаването на рулото е генерална репетиция, преди Габрово да кандидатства за рекорд на Гинес през пролетта на 2014 година.

Рулото беше представено като опашката на прочутата габровска котка. Опашката -руло можеше да се реже едва след регистрацията пред нотариус. За направата на най-дългия сладкиш в света са използвани 650 кг. крем и сметана и 150 кг. блатове. Рулото е направено от специални сладкарски платки от яйца, брашно и захар. Поръсва се със стафиди, а върху всичко това се поставя сметана. По време на майските празници в Габрово, когато се провежда и традиционният карнавал ще бъдат поканени представители на Гинес, които да регистрират рекордното руло. Вече е готов филмът от направата на настоящото рулото и той ще бъде изпратен в централата на Гинес.

Топ-готвачът Ути Бъчваров беше водещ на събитието и сам се убеди във вкусовите качества на сметановият сладкиш. Водещите габровски сладкарски фирми се включиха, за да помагат на учениците от гимназията, а общата идея е да се подкрепи кандидатурата на Габрово за Европейска столица на културата през 2019 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай