Фондация на Малеева открива ортопедична работилница

Фондация на Малеева открива ортопедична работилница | StandartNews.com

Стара Загора. Ортопедична работилница, изградена изцяло от дарения, отваря врати в Стара Загора. Модерното производство на ортопедични средства е плод на дългогодишните усилия на швейцарската фондация „Суисклиникал" , основана от прославената ни тенисистка Мануела Малеева, припомнят от обществения дарителски фонд в Града на липите, партньор в реализацията на социалния проект. Той стартира преди 5-6 години като първите средства са набрани на благотворителен тенис-хепънинг с участието на трите сестри Малееви и майка им Юлия Берберян.

Първата голяма сума от 15 хил. швейцарски франка дарява Ротари клубът от областта Веве-Мнтрьо-Ривиера, в който членува един от двигателите на проекта – д-р Бруно Франиер.

За тези няколко години при постоянните си визити в Стара Загора швейцарският специалист преглежда над 400 деца от цялата страна с ортопедични проблеми. Изработени са и 317 помощни ортопедични средства - шини, лонгети, ортези и протези, голямата част в Швейцария. За най-сложните случаи в партньорство с български екип под ръководството на д-р Петьо Братоев са извършени 12 сложни операция във високотехнологичната старозагорска МБАЛ „Иван Рилски".

Двигателят на този проекта Мануела Малеева познава отблизо проблемите на всяко едно от тези деца, поддържа контакти с родителите или хората, които се грижат за тях в социалните домове, хвалят я старозагорските партньори на проекта.

На официалното откриване на ортопедичната работилница в петък са поканени основните дарители – банкери, ротарианци и много други щедри приятели на фондация „Суисклиникал", с чиято помощ и подкрепа бе изградено и оборудвано това иновативно за България производство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай