Фонд, създаден от Путин, дава рамо на патриотичен проект

Участниците в проекта за Руско-турската война

Фонд, създаден от Путин, дава рамо на патриотичен проект | StandartNews.com

Стара Загора. Международният фонд „Руски мир" ще финансира патриотичен проект на пловдивското сдружение „Славянски свят" и Тракийския университет в Стара Загора. Той е свързан с популяризиране на ролята и значението на Руско-Турската освободителна война, информираха в четвъртък участниците в съвместния проект.

Фондът, който е създаден лично от президента на Русия Владимир Путин, в момента подкрепя над 2000 проекта по целия свят. Някои от проявите, включени в проекта за Руско-Турската война, вече са проведени, сред които два художествени пленера – за професионални художници и за деца. Кръгла маса за ролята на Русия за Освобождението на Балканите от османското владичество, тематични фотоизбожби, концерти, лектории, кинопрожекции са предвидени още до края на тази година.

Ще бъде направен оглед и пълна регистрация на руските паметници, посветени на Освободителната война, както и на руските гробища в Пловдивско и Старозагорско. Много от тях не са в добро състояние и целта е да се възстановят и опазват като ценни свидетелства на историята и признателността на българите към освободителите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай