Фирма замърсява река Струма

Фирма замърсява река Струма | StandartNews.com

Благоевград. РИОСВ – Благоевград извърши проверка по сигнал за замърсяване на водите на река Струма. Инспектори са посетили производствената база на фирма „Агромах" ЕООД в село Бело поле. В проверката са участвали и представители на Регионална лаборатория на ИАОС – Благоевград. Установен е източникът на замърсяването - ТМСИ на дружеството. При огледа на площадката е констатирано, че се заустват отпадъчни води с голяма мътност, а утаителите на пречиствателното съоръжение са запълнени и не изпълняват предназначението си. Взета е водна проба след утаителите, преди мястото на заустване в река Струма, за физико-химичен анализ и оценка степента на замърсяване.

Екоинспекцията е дала предписание да не се допуска заустване на производствени отпадъчни води. Работата на ТМСИ е спряна веднага.

Експертите са проверили заустванията на отпадъчни води от завода за производство на бетонови изделия, както и от административната сграда на фирмата в Бело поле Нарушения не са констатирани.

На „Агромах" през август 2012 г. е наложена текуща санкция в размер на 3540 лв. месечно за замърсяване на водите на река Струма. Глобата ще бъде актуализирана в зависимост от резултатите от анализа на водната проба. От началото на 2013 г. до момента в резултат на планов контрол и извършени извънредни проверки на „Агромах" ЕООД са съставени 5 акта за установяване на административни нарушения и са издадени наказателни постановления на стойност 17 000 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай