Фермери в Пиринско сами си садят пшеница

Фермери в Пиринско сами си садят пшеница | StandartNews.com

Благоевград. Все повече фермери в Пиринския край сами садят пшеница, ечемик и царевица. Така стават и земеделци, за да не купуват скъп фураж от Добруджа. Те обаче не продават земеделската продукция, а я ползват за изхранването на собствените си животни. Сметките им сочат, че собственото производство на фураж излиза много по-изгодно, отколкото да им го доставят чак от Северна България.

Цените на горивата са високи и това оскъпява допълнително стоката. Кооперации и частни стопани масово засяват стотици декари с култури, с които ще изхранват стадата с животни. Фермерът Георги Стоименов от благоевградското село Логодаж също обработва под аренда 30 декара земеделска земя, сам си произвежда фуража за стадото – ечемик, царевица, овес, пшеница.

„Не мога да си позваля да купувам фураж. И не завиждам на колегите, които го купуват. Като си го произвеждам, ми спада цената наполовина", обяснява животновъдът. Плаща наем и за ползването на 50 декара общински пасища, както и за 10 декара ливади, които са собственост на частници. Обработката на 1 декар земеделска земя му струва средно по стотина лева. Но е далеч по-евтино, отколкото да си купува фураж от Добруджа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай