ЕВН свива инвестициите заради непризнати разходи

ЕВН свива инвестициите заради непризнати разходи | StandartNews.com

Стара Загора. Австрийската компания ЕВН, която снабдява с ток цяла Югоизточна България, е свила инвестициите в иновации и ново оборудване от 120 млн. лв от предишни години до 73 млн. лв за миналата година. „Основната причина са непризнати технологични разходи и некомпенсираните разходи за възобновяемите енергийни източници от енергийния регулатор", посочи Костадин Величков, член на директорския борд на дружеството във вторник в Стара Загора.

На три пъти през 2013 г. ДКЕВР е намалил с общо 8 на сто реалните технологични разходи, като всеки процент непризнати харчове струвал на компанията по 10 млн. лв. Въпреки това през 2014 г. ЕВН щяла да се стреми да запази миналогодишните инвестииции. Свиването им в никой случай нямало да бде за сметка на аварийните екипи и поддържане сигурността на електромрежата и електроснабдяването.

Продължавали да се увеличават кражбите на ток и посегателствата върху електропреносната мрежи. Общите щети от манипулирани елоктроизмервателни уреди, кражби на електропроводници и части от трафопостове за миналата година са достигнали 2,7 млн. лв при 1,7 млн. лв за прединшната 2012 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай