Етнографски музей учи на сватбуване

Етнографски музей учи на сватбуване | StandartNews.com

Пазарджик. Оригинален начин да възстановят традициите и да подготвят младите за предстоящата сватба измислиха спецалистите от етнографския музей в Пазарджик. Освен атрактивната експозиция, хората от музея правят възстановки на сватбен обичай с най-важните елементи от традиционната пазарджишка сватба.

Все повечето посетители получават предложения от етнографите със сценарий за отделните най-важни моменти от ритуала. Един от примерите е извеждане на булката от родния й дом и въвеждането й в новия. Така се пресъздава предходния обичай "бръснене на младоженеца" и "забулване" на половинката му. Хубавото е, че най-младите са най-ентусиазирани и седмица преди сватбата избират истински сценарий.

В залата за експозиция се провеждат репетициите с подходящите етнографски костюми и напътствията на етноекспертите. Младоженецът, деверът, кумовете и роднините отиват в къщата на момичето, но вратата е затворена. Приятелки на булката пеят песни, а кумата й носи подаръци. Следва тропане по вратата, а когато момковите сватбари влязат в стаята, момичетата бият младоженеца по гърба. Булката гледа да го зърне, за да приличат на него децата и да го настъпи. После крият обувката на облечената в бяло щастливка и я пълнят с пари. Това са само част от ритуалите в Пазарджишко, но те все повече се прилагат на практика за радост на бащи и майки, тъстове и тъщи, казаха етнографите. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай