"Енерго-про" спира Албена да излезе на свободния пазар на електроенергия

"Енерго-про" спира Албена да излезе на свободния пазар на електроенергия | StandartNews.com

Албена АД алармира, че "Енерго-про" умишлено прави спънки на туристическото дружество и възпрепятства работата им за излизане на свободния пазар на електроенергия. Това съобщи на нарочна пресконференция в едноименния курорт ръководителят на правния отдел Нина Николова, като добави, че дори в действията си електроразпределителното дружество е стигнало до там, че вече на два пъти хотели с туристи са оставали без ток.

"Взаимотношенията ни имат предистория. С раздържявяването на електропреносните дружество "Е.ОН" навремето предяви претенция за собственост към 7 от 21-те трафопоста, които са собственост на "Албена" АД. Водихме дела, които загубихме на всички инстанции в България и в момента обжалваме пред европейския съд. Междувременно "Е.ОН" продаде собствеността си на "Енерго-про", които в момента оперират в региона. Държа да отбележа още, че те притежават само 7 трафопоста, а цялата електропреносна мрежа - високо, средно и ниско напрежение е собственост на "Албена" АД, за което имаме нотариални актове. Решихме да излезем на свободния пазар на електроенергия, защото независимо, че мрежата е наша ежегодно плащаме на "Енерго-про" такса достъп и свързване, което годишно ни струва между 350-400 хил. лв. Освен това енергийното дружество взема такава тактса и от Виваком, Български пощи, ВиК, които са наши партньори, работим с тях и обектите им също са присъединени към нашата мрежа.

Наехме фирма - "Мега ЕЛ", която проектира и изгради наши трафопостове и искаме да откачим мрежата си от трафопостовете на "Енерго-про и да ги свържем с нашите нови съоръжения. В петък обаче, дойде група на "Енерго-про", придружавана от охрана в черни джипове, която заяви, че ще извършва одит. Вечерта в 1.30 часа на 16 май за час и половина целия курорт остана без ток, а в момента имаме туристи, да не говорим, че се подготвяме за активен сезон и има множество фризери, които са заредени с продукти" - разказа Николова. Адвокат Мариян Няголов показа нотариалните актове за собственост на мрежата. Младши енергетикът в дружеството Димитър Станев добави, че в неделя сутринта без ток е останал хотел "Ралица Супериор", където също има туристи в момента.

Веднага от "Енерго про" са дошли екипи, които са заявили, че има кабелна повреда и тя трябва да бъде отстранена. Спорът между двете фирми е за това кой да отстрани повредата. От Албена заявяват, че това е техен ангажимент и отказват да допуснат до мрежата си екипи на "Енерго-про" като се притесняват, че може умишлено да се нанесе вреда на курорта. От ЕРП-то на място бе Емил Николов - началник отдел "Вътрешен одит" при "Енерго-про" - Варна, който каза: "Не се касае за конфликт, а за действия по закон дадени на дружеството, което представлявам - ремонт и поддържане на съоръжения независимо чия собственост са. Ние нямаме никакъв спор каква е собствеността на тези съоръжения. Ние сме издали наряд за отстраняване на констатираната повреда, но ни се отказва достъп, а ако тя не се отстрани и настане повреда по втория кабел, то цяла Албена може да остане без ток".

Тук Николов бе контриран от главния енергетик на туристическата компания Петров, който каза, че в нормативната уредба е казано, че "Албена" АД е тази, която трябва да поддържа собствеността си.
Наличието на охрана Николов от „Енерго-про" обясни, че това е с цел да се опази собствеността на фирмата – трафопостовете, защото е констатирано подкопаване до тях, за което са направени протоколи, като бе категоричен, че е твърдение на медиите, че собствеността върху електропреносната мрежа е на „Албена" АД. От туристическата компания заявиха още, че в момента плащат по 200-210 лв. за мегаватчас, а когато излазат на свободния пазар, цената им ще падне на 110-120 лева за мегаватчас, което ще им донесе над 50 на сто икономии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай