Енергетици затвориха Дунав мост с шествие

Енергетици затвориха Дунав мост с шествие | StandartNews.com

Служители на "Топлофикация Русе" блокираха кръговото кръстовище пред граничния пункт Дунав мост за четвърт час. Те излязоха на протест срещу задължителната ежемесечна вноска от производителите на електроенергия в размер на 5% от продажбите в новия фонд за компенсиране на финансовия дефицит на НЕК. Той бе създаден с последните изменения в Закона за енергетиката, приети миналата седмица.

"Вноската е непосилна за русенската топлоцентрала и ще доведе до съкращения и намаляване на заплати", опасяват се синдикатите в дружеството. За отмяна на 5%-та такса се обявиха и други топлофикации в страната - в Плевен, Враца, Перник и Сливен. "Не убивайте Топлофикация" и "Не на 5% рекет" гласяха част от плакатите, които издигнаха протестиращите. В същото време топлофикационните дружества напомнят, че им НЕК дължи милиони. Миньори от "Мини Открит въгледобив" в Перник също подкрепиха енергетиците от града, които блокираха пътя Перник-София за около 15 минути. Синдикатите алармираха, че новата такса ще повлече надолу и най-голямата държавна топлоцентрала ТЕЦ "Марица-изток" 2.

В същото време индустрията изчислява, че създаването на фонда може да намали таксата "Задължение към обществото" само с 2-3 лв., което на фона на планираните 40 лв. е незначително.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай