Емилия Масларова облече професорката тога

Емилия Масларова  облече професорката тога | StandartNews.com

Бившият социален министър в два социалистически кабинета след 1990 г. и дългогодишен депутат от БСП Емилия Масларова стана 181-ия професор на Тракийски университет. Журито е гласувало единодушно за присъждането на научното звание, информираха от вуза. Конкурсът е бил за професор по специалността "Организация и управление на социалната сфера".

Масларова, която от 2013 г. е на трудов договор в медицинския факултет, в катедра "Социални дейности", е била единственият кандидат. Тя е представила две свои научни монографии, 1 учебник, 5 учебни помагала и 63 публикации в специализирани български и чуждестранни издания.

"Кандидатът за професор не е "кабинетен" учен, или "кафене-интелектуалец", обсебен от феноменологични теории или мегатеоретични визии, чрез които с бутафорни напъни се търси евтина "популярност", не пести похвалите един от рецензентите на Масларова - проф. Начко Радев от УНСС. Случаят според него е обратен – става дума за високо ценен експерт, участвал в реализирането на множество практически проекти и политики, както у нас, така и в чужбина - в Европейската комисия, Международната организация на труда, Световната банка и др.

Както е известно обаче, от четири години бившият социален министър Емилия Масларова е и подсъдима за длъжностно присвояване в особено големи размери при строителството на социалния комплекс в Стара Загора. Според обвинението става дума за злоупотреби за над 10 млн. лв. Поредното заседание в Софийски градски съд по делото, което дълго време бе стопирано заради отпуск по майчинство на съдийката, е насрочено за края на май.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай