Елзахранването може да е причина за инцидента с асансьора във Варна

Елзахранването може да е причина за инцидента с асансьора във Варна | StandartNews.com

Варна. Асансьорът, който пропадна с осем души, може да не се е вдигнал до петия етаж и заради лошо елзахранване. Другата причина кабината да тръгне надолу и да се заклини между втория и третия етаж е превишаване на скоростта, която не трябва да надхвърля 1 м/сек. Това обясни управителят на фирмата за поддръжка „Лифтком" Бисер Колев. Но изпитанията на устройството продължават, за да се изясни точната причина. Асансьорът ще бъде тестван с тежести от един тон.

Инцидентът стана във вторник сутринта в търговския център "Дорелов" на улица „Н. Й. Вапцаров" във Варна. Потърпевши са осем души, които са пътували нагоре, но те се разминали само с уплаха, разказа чистачката на търговския център. Пътничка си е ударила главата, защото не е изпълнила предупрежденията на техниците на „Лифтком" всички да си наведат главите при извеждането им.

Щом се е задействал клиновият механизъм и кабината е спряла, може да се твърди, че асансьорът е технически изправен. Това значи, че е сработила защитата, а не е полетял надолу, твърди шефът на фирмата за поддръжка. Според новата наредба за безопасност асансьорите вече минават на технически преглед всяка година, а не на три години веднъж.

Въпросният асансьор е сравнително нов, монтиран от 2007 г. и сервизът се поема от една и съща фирма от тогава досега.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай