Екстрадират Ваньо Минков в САЩ

Екстрадират Ваньо Минков в САЩ | StandartNews.com

Варна. Варненският окръжен съд допусна екстрадицията на Ваньо Минков в САЩ и потвърди мярката му за неотклонение - „задържане под стража".

Съдът не прие доводите на защитата на 31-годишния варненец. Според адвокатите молбата за екстрадиция на Минков е неоснователна. Не може американското посолство в страната ни да отправя такава молба, заявиха от защитата на обвиняемия. По време на съдебното заседание защитата предяви редица искания, сред които допълнителни гаранции за прилагане на справедлив процес, в случай, че обвиняемият бъде екстрадиран. Изиска се и допълнителна информация за конкретното място на извършване на престъплението, както и фактически доказателства за него.

Според близки на задържания това е втори случай „Гергана Червенкова" и повдигнатите обвинения зад океана са само на база подозрения.

Окръжният съд задържа Ваньо Минков в началото на юни тази година, въз основа на Заповед за арест, издадена от Федерален съд на САЩ. Американските власти поискаха временното задържане на българина, както и извършването на редица процесуално следствени действия. Още тогава стана известно, че срещу сънародника ни има повдигнато обвинение от прокурор на щата Ню Джърси, затова, че от лятото на 2011 до април 2013 година той е набавял от различни източници данни от банкови карти и ги продавал по интернет. Американските власти разследвали Минков за участието му в схема за кражба на лични данни и банкова информация на американски граждани с цел данъчни измами.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай