Експерти разясниха европейски програми в Благоевград

Експерти разясниха европейски програми в Благоевград | StandartNews.com

Благоевград. Директори на училища, детски градини, представители на университети, центрове за обучение и квалификация, НПО, работодатели и социални партньори научиха важни неща за две оперативни програми. Експерти им разясниха подробности за ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" и ОП "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 г. Специалистите от Областен информационен център – Благоевград представиха възможностите за кандидатстване за европейско финансиране по двете нови програми по време на информационна среща.

Учители и педагози изтъкнаха важността на европейските инвестиции в развитието на образованието и образователната инфраструктура, спорта, културата и социалните дейности. Намеренията на заетите в сферата са през новия програмен период да положат максимални усилия в подготовката, спечелването и изпълнението на проекти с европейско финансиране, които да допринесат за развитие на материално-техническата база, знанията, компетенциите и възможностите.

Бюджетът на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж" за програмен период 2014-2020 г. възлиза на близо 1 млрд. и 370 млн. лева. Най-много средства – близо 546 млн. лева, са предвидените инвестиции за научни изследвания и технологично развитие. С други 37% от бюджета на Програмата ще бъдат подпомагани образованието и ученето през целия живот, а 266 млн. лева са определени за развитие на образователна среда за активно социално приобщаване на маргинализирани и уязвими групи.

Общият финансов ресурс, заделен за изпълнение на ОП „Развитие на човешките ресурси", е 2,1 млрд. лева, като повече от половината от тази сума ще бъде инвестирана в подобряване достъпа до заетост и качеството на работните места. Други 658 млн. лева са определени за намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване.

През месец март Областен информационен център - Благоевград ще проведе информационни срещи за представяне на оперативните програми във всички общини на Пиринския край.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай