"Егида" върви към ликвидация

"Егида" върви към ликвидация | StandartNews.com

София. Общинската фирма за охрана "Егида" върви към ликвидация. Това показва икономическият анализ на дружеството, направен от общински съветници от ГЕРБ. Ако не се приедприемат мерки, до три години "Егида" ще се самоликвидира, смятат авторите на проверката. Дружеството от 2007 г. неизменно губи пазарен дял, но ръководството не е предприело мерки за преодоляване на конкуренцията, показва анализът. Ако през 2007 г. фирмата охранява 478 обекта, то в момента те са 130. Дружеството не може да се пребори дори за обекти на самата Столична община. То охранява едва 17% от общинските детски градини, 25% от училищата, 11% от сгради на общината и 27% от обектите на "Топлофикация".

Трета поредна година фирмата е на загуба и в момента тя е 1.5 млн. лв. Близо 400 хил. лв. се дължат за неизплатени заплати, а 355 хил. лв. - за непреведени осигуровки. Персоналът се е свил от 1300 човека през 2007 г. на 620 в момента.

Да се изготви правен анализ на дружеството, който да насочи какво може да се предприеме, гласува финансовата комисия на Столичния общински съвет вчера. До момента общинарите от ГЕРБ нямат идея дали да закрият, приватизират или оздравят дружеството. При лошото му финансово състояние едва ли приватизация е възможна, коментираха общински съветници. В активите на "Елида" обаче има интересни обекти като конната база в Борисовата градина, гарнизонното стрелбище, сгради на язовир "Искър",  магазини в столичните подлези и общежитие в кв. Красна поляна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай