Еднометрови щъркели монтират на чешма в Симитли

Еднометрови щъркели монтират на чешма в Симитли | StandartNews.com

Успешно приключи акцията по издирване на снимка на някогашните щъркели върху чешмата до минералната баня в Симитли. Христина Мицова заслужава специална благодарност за труда, който си е направила. Тя разгърнала старите семейни албуми с черно-бели снимки. Сред фотосите от младежките й години открила една пред чешмата. Снимката е отпреди тридесетина години, но върши прекрасна работа за целта – ясно се виждат символите на чешмичката, превърнала се през годините в една от емблемите на Симитли.

Месинговите щъркелови фигури от снимката са „разчетени" от художника Николай Кашев, който в момента изработва макет на птиците. Кметът на общината Апостол Апостолов лично е уредил изработката им с местния предприемач Румен Ханджийски, в чиято леярна „ще оживеят" щъркелите от чешмичката. Еднометров техен постамент ще бъде измайсторен и монтиран.

В началото на март започна нейният ремонт. Идеята и необходимите средства за новия й облик са изцяло на жителите на града. Първият дарител бе Юлиян Айков, късметлията, който улови Богоявленския кръст във водите на река Струма на Йордановден миналата година. Той дари част от сумата, дадена от миряни за целуването на кръста. Към дарителската акция се присъединиха с парични средства, строителни материали, труд се присъединиха много жители на град Симитли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай