Дянков дава 3 млн. за римски бани

Дянков дава 3 млн. за римски бани | StandartNews.com

Варна. 3 млн. лева обеща финансовият министър Симеон Дянков за реставрация и консервация на римските терми в центъра на Варна, въпреки че археолозите поискаха 200 000 лв. Това стана на дискусията, организирана от в."Стандарт" в рамките на кампанията "Чудесата на България" във Фестивалния център на морската столица.

Идеята за масирано финансиране по Виа Понтика е не да даваме пари за повече археологически изследвания, а как да направим един археологически обект подходящ и привлекателен и да го дадем на туристическия бизнес, каза вицепремиерът Симеон Дянков. Той апелира към археолозите да създават повече имена и истории на своите разкопки и находки.

Римските терми са във фокуса на туристите и затова те трябва да станат още по-интересни, привлекателни и достъпни за тях.

В подкрепа на идеята, че трябва да се дадат повече пари за реставрация на най-голямата римска баня на Балканите се обяви и проф. Николай Овчаров. За финансиране в списъка на Симеон Дянков са крепостта на нос "Свети Атанас" в Бяла и крепостта "Кастрици" в резиденция "Евсиноград".

Учениците да излязат от книжния свят и да видят феномените на природата и историята на България, посочи смисъла на проекта за опознаване на варненския край областният управител Коста Базитов. Варна е със 125 години история в туризма, посочи на срещата кметът домакин Кирил Йорданов. За последните 13 години общината е дала 11 милиона собствени средства за културни събития и фестивали в морската столица, припомни той.

Инициативата на вестник "Стандарт" и подкрепата на вицепремиера Симеон Дянков са шанс за българската култура. Не от едно, а от шест-седем десетилетия България е пропуснала възможностите да покаже какво има, каза президентския съветник проф. Кирил Топалов. За първи път държавата се ангажира културно-историческото наследство да се използва като туристически ресурс, посочи зам.-председателят на общинския съвет и генерален мениджър на Гранд Хотел Варна Иван Спортних.

Искат лифт до Аксаковската панорама

Много туристи ще посетят аксаковската панорама и намиращата се там уникална крепост Михалич, ако има лифт до там, предложи на дискусията кметът на града инж. Атанас Стоилов. Той поиска пари и за Побитите камъни - уникалната каменна гора, която се шири на територията на три общини.

Ние сме финансово недисциплинирана община, за разлика от Шабла, но винаги намираме начин да си финансираме разкопките. Не искаме пари, ще се справим и сега сами, каза кметът на Каварна Цонко Цонев. Той подчерта, че за първи път има грижа от страна на държавата за археологически разкопки, което заслужава адмирации.

Новият маршрут ще удължи сезона

Славка Бозукова, главен редактор на в. "Стандарт"

Преди 4 месеца – на 30 септември, се събрахме във Варна, за да поставим началото на дебата за превръщането на морската ни столица в център на културно-исторически туризъм. Тогава бяха дадени близо 20 предложения за обекти и нови туристически маршрути в областта. Съвместната работа на археолози, директори на музеи, историци, експерти от местната, областната и държавната власт отся първите 5 от тях, които предлагаме на държавата да развива приоритетно и да свърже в маршрут. Днес ще начертаем неговото продължение на север – маршрутът „Виа Понтика” 2. Предлагаме на бизнеса в лицето на туроператори и хотелиери да включи маршрута в офертите към чуждестранните туристи. Обектите са така подбрани, че да могат да се посещават не само през активния летен сезон. Маршрутът е особено подходящ за офертите в крилата на сезона, когато браншът разчита на организирани западноевропейски групи. Това със сигурност би увеличило приходите от туризъм, тъй като е допълнителен продукт в пакета услуги, които по принцип предлагат туроператорите и курортите.

Чудесата кацат на летищата - четете ТУК

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай