Двете момичета разпознаха стрелеца от Катунци, той отрича

Двете момичета разпознаха стрелеца от Катунци, той отрича | StandartNews.com

Повдигнаха обвинение на Никола Манчев за опит за отнемане на МПС със заплаха, пуснаха авера му на свобода

Благоевград. Столичанинът Никола Манчев е стрелецът от Катунци. В продължение на почти 24 часа заради 39-годишния мъж на крак бяха полицаи, служители на Гранична полиция, антитерористи, а жителите на селата в района на инцидента живяха в страх.

Две 20-годишни момичета се разминаха като по чудо със смъртта, след като софиянецът спря колата им и стреля по тях с пистолет. Куршумът минал на милиметри от сънната артерия на Лиляна Савова от гоцеделчевското село Мусомища, която седяла зад волана. Момичетата били запалили по една свещ за здраве в храма „Свети Георги" в село Златолист. После поели към родния си край с лек автомобил „Опел Астра". Екшънът, достоен за холивудски филм, се разиграл посред бял ден в четвъртък, към 17,00 часа, по средата на пътя между селата Златолист и Катунци. Изведнъж пред тях се появил непознат мъж, облечен в черни дрехи и с качулка. Той се клатушкал, залитал, махнал с ръка да спрат.

„Слизайте, че колата ми трябва", викнал на двете момичета. Те били категорични, че няма шанс да му дадат автомобила. Тогава нападателят предупредил, че ще стреля, ако не слязат. Извадил пистолет и гръмнал. Куршумът минал през стъклото и таблото и одраскал в долната част на шията студентката зад волана. След изстрела мъжът побягнал, а момичето дало газ и се обадило в полицията.

Стрелецът бе спипан в петък в 15.40 часа в село Виногради. Местонахождението му е открито по сигнала на мобилния му телефон. Акцията на спецчастите е била светкавична, Манчев не е имал време да се опомни и да реагира, не е оказал никаква съпротива. „Хванаха го до спирката в селото. Дошъл тук и потърсил вода, че е жаден. Отишъл при една жена, която му дала да пие. Не е проявил агресия. Имаше татуировки по ръцете и тялото. Обадил се на негов 22-г. приятел в столичния квартал „Редута", който пристигнал с кола, за да го закара към София, но ги спипаха полицаите. Проснаха ги по лице на земята, сложиха им белезници", разказаха жители на Виногради. Мъжът, който стрелял по момичетата, бил с нормално телосложение, брадясал. Говорел спокойно и интелигентно с разпитващите го криминалисти. „Така и не откриха пистолета у него. Натискаха го много, за да признае къде го е захвърлил или скрил, но той дума не каза. Униформени претърсиха навсякъде, но не намериха оръжието. Каза, че за пръв път идва в района и скоро щял да замине като доброволец в Украйна", разказаха свидетели на задържането на Никола Манчев. Той и аверът му са качени в отделни полицейски патрулки и закарани в ареста на РУП – Сандански. Много умен, завършил английска гимназия, заклет планинар, не е бил рейнджър, не признава, че е стрелял, казва, че е болен. Това разкриха разследващи.

Стрелецът от Катунци е разпознат веднага от двете 20-годишни момичета, които бяха негови мишени, при направената очна ставка в събота. Все още пистолетът не е намерен, полицаи обхождат целия район в търсене на оръжието.
По случая е образувано досъдебно производство по чл. 346 ал.5, вр. чл.18 ал.1 от НК – за опит за отнемане на МПС със заплаха. Обвинение е повдигнато само на Манчев, приятелят му, който дошъл да го вземе с кола, е освободен. С прокурорско постановление е арестуван за 72 часа. Мярката му за неотклонение ще се гледа във вторник в Районен съд – Сандански.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай