Двама пъдари ще пазят от ромските набези в с. Копринка

Среща на общинското ръководство в Казанлък с жителите на с. Копринка

Двама пъдари ще пазят от ромските набези в с. Копринка | StandartNews.com

Стара Загора. За ограничаване на ромските набези в казанлъшкото с. Копринка да бъде назначен още един пъдар. Това бе решена на бурна среща на кмета на община Казанлък Галина Стоянова и част от нейния екип с жителите на селото във вторник вечерта.

Местните хора са вдигнали ръце от ромите, които живеят в общински жилища в т.н. язовирно селище „Копринка". „Те унищожават всичко, което отглеждаме –– царевица, зеленчуци, плодове, орехи, люцерна, оплакаха се отчаяните стопани. Циганите берели ябълки и други плодове още на зелено и ги продавали в други населени места на ниски цени. Пускали безразборно конете си и други животни да пасат в нивите и ливадите на хората и нищо не оставало след тях. Като друг остър проблем е била посочена постоянната незаконна сеч на дърва за огрев в гората край язовира. Стана ясно още, че ромските семейства, които живеят в общински жилища на язовирното селище, не са плащали наем от години и дължат общо над 20 000 лева. Те щели да бъдат предупредени за пореден път и ако в 7-дневен срок не се издължат, щели да бъдат извадени от общинските имоти.

„Надяваме се вече двамата пъдари заедно с кмета на селото да пресекат това недопустимо посегателство върху имуществото и плодовете на труда на хората", посочи кметицата Стоянова. Тя припомни, че според общинската наредбата за охрана и опазване на земеделските имоти и селскостопанската кметската управа и пазачите имат право да отнемат каруци, животни и други имущество на крадците в полза на общината. Общинското ръководство обеща нова среща с жителите на Копринка в края на август, за да се видят резултатите от по-строгите мерки срещу ромските набези.




Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай