Дунав се покачва с 30 см на ден, но пак е безопасен

Дунав се покачва с 30 см на ден, но пак е безопасен | StandartNews.com

Видин. През последните 24 часа река Дунав в западния си участък се е покачила с 30 см, но пак е безопасна за населението от крайбрежните селища. При Ново село нивото е 636 см, с 32 повече от предишния ден, при Видин – 576 см, а при Лом – 578 см. От МОСВ предупреждават за ново повишение, което означава, че службите за защита на населението трябва да бъдат нащрек.

Според данните на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав в сръбския участък на реката ситуацията е спокойна. При Нови сад реката се е повишила с 21 см и вече е 451, при Панчево - с 2 см и е 442 см, а при последния пункт за измерване на сръбска територия – Смедерово, има застой.

Видин е най-застрашен от наводнения, обяви изпълняващият длъжността областен управител Любомир Низамов. Защото градът се намира под нивото на Дунав и водата се насочва по течението си само чрез диги. Според него те са в добро техническо състояние и не се очаква пробив на водата.

Само по един път на ден специалистът по кризи в общината на Лом Красимир Христов поглежда към Дунав. Причината – нивото не застрашава порта, дигите, хората. До критичните нива на най-ниското място – северният кей на пристанището, има близо 2 метра. Г-н Христов твърди, че е добре България да договори задължително информиране от хидровъзела Железни врати за изпусканите количества водни маси. Защото те влияят на нивото в началния български участък. Сега звъним на приятелска основа, някои от дежурните ни казват, други – не, обясни Христов.

И в двата града денонощно наблюдение на реката започва при воден стоеж от 8 м. Във Видин и Лом са се запасили с чували и пясък за изграждане на временни диги. Самото изграждане започва при воден стоеж от 820 см.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай