Дунав пълзи към къщите

Проверяват дигите при Видин

Дунав пълзи към къщите | StandartNews.com

Лом. Дунав се покачи в понеделник. Увеличението на нивото на реката при Лом е с 33 см. Това е записано на таблото, поставено пред пункта на АППД в града. Още рано сутринта равнището на Дунав беше 756 см. Водата достига дворовете на първите крайбрежни сгради.

При Видин реката достигна критична степен – 750 см. Според специалисти по кризите в двете общини, прииждането се дължи на изпускане на по-големи водни количества от езерото при хидрокомплекса „Железни врати”. Мерки за защита ще бъдат преприети, ако покачването продължи. Според експерти през следващите дни ще бъде отбелязан застой.

Продължава проверката на дигите, които пазят Видин от високите дунавски води, съобщиха от местното дружество „Напоителни системи”. На територията на Видинска област са изградени общо 55 км диги. По-голямата част от тях са земнонасипни и само 3,5 км – бетонови. По крайбрежието има заблатени площи от подпочвени води. Ако заблатяването продължи,  дружеството има готовност да пусне в действие отводнителните станции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай