Дунав пада, кораби спират до плитчините

Дунав пада, кораби спират до плитчините | StandartNews.com

Лом. Кораби се промъкват между плитчините по Дунав, за да стигнат до Лом, съобщи директорът на клона на агенция „Морска администрация" в града Тони Тодоров. Няма заседнали, но се искат големи умения от капитаните, за да ги преведат между образувалите се пясъчни прагове.

В неделя нивото на Дунав при Лом падна на 80 см, с 16 см по-ниско от това в събота. При Видин са измерени 85 см, а при Ново село – само 32.

При маловодието най-трудни за корабоплаването са участъците около Оряхово, обясни капитан Тодоров. Движението при км 677 е истинско изпитание за капитаните. В този участък преди 10 дни спряха движението си 7-8 плавателни съда. Те вече са се измъкнали от капана. Плитчини са се образували и при село Гомотарци. В Лом най-трудно е движението на плавателните съдове при км 794, където е остров Петрич.

Кораби влизат и излизат от пристанището, сподели изпълнителният директор на порта Румен Попов. Те доставят въглища и торове, а потеглят със зърно. Заради маловодието обаче, шлеповете пристигат и тръгват с половината или дори с една трета от възможните си товари. От това губят корабособствениците и производителите, които изнасят продукцията. Губи и пристанището.

От началото на 2013 година товарооборотът е намалял с 40 % в сравнение със същия период на миналата, допълни Румен Попов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай