Дуално обучение в Германия за ученици от Кърджали

Дуално обучение в Германия за ученици от Кърджали | StandartNews.com

Езиковата гимназия в Кърджали подписа договор за партньорство с Университета за дуално обучение - Баден-Вюртемберг в Мосбах, Германия. Той е на четвърто място в Германия в ранглистата на висшите учебни заведения, предлагащи възможности за следване в технически и икономически специалности и работа в известни, водещи немски фирми и концерни.

Представителят на немското висше учебно заведение Щефан Ридъл връчи на Йорданка Чавдарова, директор на учебното заведение. Щефан Ридъл разказа, че комисия в университета е била впечатлена от успехите на кърджалийските гимназисти в обучението по немски език.

Подписаният договор дава възможност на ученици от 11 клас, обучаващи се за немска диплома, да участват в едномесечен летен семинар, в който да се запознаят с предлаганите от университета специалности и същността на дуалното обучение в Германия. На участниците университетът осигурява възможност за посещение на отделни фирми - партньори, които в последствие си избират подходиящи кандидати и им осигуряват работни места. Програмата на семинара включва и тренинг курс по немски, като и различни екскурзии в провинция Баден – Вюртенберг. Стартовата заплата, под формата на стипендия, е 720 евро. На завършилите студенти фирмите осигуряват възможност за постоянна работа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай