Доктори спасиха Антоан от рядка болест

Откриват център за костно-мозъчна трансплантация във Варна

Доктори спасиха Антоан от рядка болест | StandartNews.com

Варна. Уникална операция спаси живота на дете, което страда от болестта на Кушинг. Диагнозата е изключително рядка, от нея страда 1 човек на милион, затова и лечението е много трудно.


12-годишният Антоан е успял да пребори болестта благодарение на екипа на варненската болница "Св. Марина". За да му помогнат, медиците е трябвало да отстранят надбъбречните жлези, които заради болестта произвеждат прекалено много стресови хормони. Заради диагнозата момчето спира да расте, да се усмихва, започва да пълнее, развива имунен дефицит и хипертония. Родителите му са го завели първо за операция в Англия, но след първоначалното подобрение се появява рецидив. Налага се втора операция, но те не са имали 65 000 лева за нея. Затова решили да се доверят на лекарите в България. Въпреки огромните рискове спасихме този безценен живот, казва проф. Виолета Йотова, която от шест години е неотлъчно до Антоан с грижи за здравето му. Момчето е изписано на шестия ден след операцията и се чувства добре. Теглото му е понижено със 7 кг, може да се движи и да води нормален живот. Имайте доверие на българските лекари, казва майката на момчето Нина Атанасова.


Лекарите във варненската болница скоро ще могат да помагат на още повече пациенти. Най-модерният у нас център по костно-мозъчна трансплантация ще бъде открит в края на май, добави проф. Красимир Иванов, ректор на МУ-Варна. В началото на април врати в болницата открива и новият онкологичен център с три различни линейни ускорители. В него ще има и радиохирургия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай