Добруджанци отново излизат на протест

Добруджанци отново излизат на протест | StandartNews.com

Като престъпно деяние определят жителите на региона даването на разрешение от служебния министър на МОСВ на американска компания за проучване на въглищен газ

Добрич. Инициативната група, която се бори и успя да извоюва налагането на мораториум за проучване и добив на шистов газ в Добруджа по метода "фракинг", отново готви протести в региона. Този път поводът е даденото разрешително на американската компания "Парк Плейс Енерджи" разрешение за проучване за добив на въглищен газ.

В писмо разпратено до медиите една от активистките на инициативата Синтия Недялкова, пише: "Безхаберие, престъпна небрежност или нещо друго? Това е въпросът, който си задаваме днес всички нормални, здраво мислещи, обикновени хора в България. Кое накара министъра на околната среда и водите, госпожа Светлана Жекова от служебния кабинет, да даде разрешение на фирмата Парк Плейс Енерджи, да започне пъкления си експеримент в Златна Добруджа, а именно подземна въглищна газификация?! Кое и даде основание да счита, че методът е безопасен, дори за природата от Натура 2000? Кое е това „прозрение", което и даде основание да заложи живота, здравето и съдбите на нас, местните хора?!". Тя и другите активисти са категорични, че чрез този метод, който американците смятат да използват - запалване на въглищния плат под земята и чрез нагнетяване, извличане на отделения при горенето газ, е също толкова пагубен за земята и водата на региона. Притесненията им са, че заради високите температури има опасност подпочвеното езеро, от което пие вода цяла Добруджа от двете страни на границата, да изчезне. "Водата и Живота си няма да ви дадем!" - категорични са защитниците на природата. Протестът се организира в социалната мрежа, като е насрочен за съботния ден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай