Добрич намалява групите в детските ясли

Добрич намалява групите в детските ясли | StandartNews.com

Община Добрич намалява групите в детските ясли. Това съобщиха кметът на града Йордан Йорданов и ресорният му заместник по хуманитарни дейности д-р Емилия Баева на нарочна пресконференция. И уточниха, че причината е по-малкият брой деца през годините.

Д-р Баева обясни, че се е стигнало до това нелеко решение след разговор с ръководителите на детските ясли в града, а за крутите мерки, които ще доведат и до освобождаване на хора, заети в тях, са водени преговори и със КНСБ. "Истината е, че децата всяка година намаляват. В момента има 26 групи в шестте ясли.

Решението ни е те да станат 22, като нямаме намерение да закриваме детски ясли", категорична бе д-р Баева. Тя обясни, че средствата, които общината получава от Министерството на здравеопазването са само за заплати на персонала, а цялата издръжка се поема от общината. Когато се подадат новите деца, които се очертава тази година да са 396 на брой, при 440 деца през миналата година, общината освен веществената издръжка на детските заведения ще трябва да дотира и заплатите на персонала в тях, защото ще бъде намалена субсидията, каза още зам.-кметът.

По изчисленията на специалистите в кметството това ще означава, че от бюджета си общината ще трябва да задели пари и за заплати, тъй като субсидията ще падне със 130 240 лв., разясни зам.-кметът. Кметът Йорданов подчерта, че Добрич няма проблемът на големите градове и увери, че нито един родител, желаещ да запише детето си в ясла, няма да остане с неудовлетворено желание. Крутите мерки налагат и съкращаване на персонал, като в общината очакват предложенията на директорите на детските заведения, на база на намалените групи. По сметките на кметството сред съкратените ще бъдат 6 детегледачки и един общ работник. Предизвестията ще им бъдат връчени на 10 март, като от общината увериха, че ще се постараят да им предложат работа в други общински структури и звена с дейности, близки до това, което са работили.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай