Добърско иска уникална църква в ЮНЕСКО

Добърско иска уникална църква в ЮНЕСКО | StandartNews.com

Благоевград. Уникалната църква „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат" да бъде под защитата на ЮНЕСКО.

Това искат жителите на разложкото село Добърско. Според тях сега е моментът да се постигне тази цел, тъй като шеф на ЮНЕСКО все още е българката Ирина Бокова. През ноември обаче предстоят избори за поста.

„Тя е от нашия край. За нас това ще бъде сбъдната мечта. Защото сме наясно колко ценен е този храм. Заради него насам идват все повече туристи от цял свят. Гордеем се с църквата си и сме убедени, че заслужава да бъде включена в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО", твърди кметът на Добърско Никола Найденов.

Преди години той няколко пъти пращал писма до културното министерство, за да ги запознае с желанието на местните хора.

„Това е важно не само за нас, но и за цялата страна. От 1 януари 2008 година църквата е под шапката на Националния исторически музей. Готвя ново писмо до директора на НИМ Божидар Димитров за нашето желание. Длъжни сме да опитаме, докато Ирина Бокова е начело на ЮНЕСКО", убеден е селският управник.

Храмът „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат" е изграден като трикорабна базилка през 1614 година от будни и заможни местни жители. Той е уникален не само по своята архитектура - наполовина в земята без купол и камбанария, но и със своите 460 стенописа, на които реставрация не е правена. Тук за първи път е изографисан Кирил Философ като светец. Това е и църквата в България с най-много изрисувани жени светици.

Една от забележителните икони е и сцената Преображение Христово, известна още като Исус в космическа ракета. Край храма има извор с лековита вода. По традиция хората пускат монети в него, за да се върнат отново на това свещено място.

„Готови сме да съберем подписка и да я изпратим в нашето културно министерство, за да се предприемат необходимите стъпки за минаването на храма под егидата на ЮНЕСКО", категорични са местните хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай