Дискутираха подобряването на социалните услуги

Дискутираха подобряването на социалните услуги | StandartNews.com

Благоевград. Развитие на дългосрочната грижа за възрастните хора и хората с увреждания обсъдиха в Пиринско на заседание на звеното за мониторинг и оценка на областната стратегия за развитие на социалните услуги. Срещата се води от заместник-областният управител Асим Адемов. Ключова цел е развитие на дългосрочната грижа през следващите 20 години.

Трябва да се подобри достъпа до социални услуги в общността и в семейна среда, достъпа до здравни услуги, да се разшири мрежата от социални и здравни услуги, както и тяхното разнообразие, да се повиши качеството им. Необходимо е да се изгради мрежа от достъпни и качествени услуги в общността и в домашна среда. Предстои закриването в следващите 20 години на всички функционално остарели и неотговарящи на актуалните потребности на целевите групи специализирани институции за възрастни хора и хора с увреждания. Ще се осигури комплексна подкрепа на семействата, които полагат грижи за хора с увреждания и възрастни хора. Основните й принципи са уважение към правата и достойнството на потребителите, включване на потребителите в процеса на вземане на решения, индивидуален подход, ориентиране на услугите към потребителя. Идеята е да бъдат създадени условия за независим и достоен живот на възрастните хора и хората с увреждания чрез предоставяне на качествени, достъпни и устойчиви услуги за дългосрочна грижа.

Предстои изготвяне на анализ на всички специализирани институции за възрастни хора с увреждания и стари хора, който ще послужи като база за изготвяне на план за действие за изпълнение на стратегията. Тя ще се финансира от държавния бюджет, бюджетите на общините и европейските фондове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай