Дипломати изкачиха Перперикон

Дипломати изкачиха Перперикон | StandartNews.com

Общо 38 шефове на посолства изкачиха Перперикон по покана на външния министър Даниел Митов. Аташета бяха водени от министъра на туризма Николинка Ангелкова.

Обиколката на Скалния град на траките започна от подножието, където гостите бяха посрещнати по стара традиция с пита с мед и изпълнение на гайда.Преди да потеглят към върха, дипломатите бяха приветствани от областния управител Илия Илиев и кмета на Кърджали Хасан Азис.

"Регионът има голям потенциал за развитите на туризма", каза областният управител Илия Илиев и акцентира на възможностите за развитие на културно-историческия туризъм в Източните Родопи.

Градоначалникът на Кърджали Хасан Азис припомни направено през последните 10 години за социализация на археологическия комплекс с изграждането на пътната инфрастуктура по програма „Фар" и проекта „Перперикон – дом на богове и хора" по ОП „Регионално развие". Заедно с това той допълни, че от тази година започна и реализация на проект за реставрация и консервация на обекта по Норвежка програма за близо 800 хил. евро.

В ролята на гид бе ръководителят на археологическите разкопки на скалния град проф. Николай Овчаров, който представи хилядолетната история на Перперикон.

„От Перперикон тръгва инициативата на двете министерства - на външно и на туризма за посещение на дипломатическия корпус на големите историческите богатства на България", обяви министър Николина Ангелкова, която придружаваше представителите на дипломатическите мисии. „Това е една наша инициатива, която предложихме на външно министерство. Подобни посещения ще бъдат два пъти годишно, така че максимално да покажем на посланиците у нас какво представлява нашата страна, как могат да я рекламират в своите държави. И те го правят. Изключително очаровани са", сподели Ангелкова след тура на Скалния град.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай