Детският струнен оркестър в Кърджали чества 50-годишен юбилей

Детският струнен оркестър в Кърджали чества 50-годишен юбилей | StandartNews.com

Кърджали. С голям празничен концерт Детският струнен оркестър в Кърджали чества 50-годишен юбилей. На сцената на Дома на културата свириха заедно настоящи и бивши възпитаници. Звучаха произведения на Вивалди, Моцарт, Глук, Чайковски, филмова музика и обработка на български народни песни. Много кърджалийци, музикални педагози, почитатели на класиката бяха дошли да поздравят малките инструменталисти и техния диригент Петър Филипов.

„Вие сте сред апостолите на музикалния живот в Кърджали. Днешният празник е празник не само за Кърджали, но и за цяла България, защото посветихте целия си живот да откривате таланти, да създавате традиции, които продължават и в бъдещето. Вие създадохте духовен център на музика, на образование, на възпитание. Благодаря Ви, Маестро !", каза в приветствието си Петя Бъговска – професор по контрабас и председател на СБМТД, чийто път към голямата сцена започва също от Детския струнен оркестър в Кърджали.

Проф. Бъговска връчи най-високото отличие на Съюза "Златна лира" на основателя и несменяем диригент Петър Филипов за изключителния му принос за развитието на културата в Кърджали и региона по случай неговата 80-годишнина, 60 години творческа дейност и половинвековния юбилей на състава. За пет десетилетия през Детския струнен оркестър са преминали над 450 деца-инструменталисти. Част от тях днес са професионални музиканти и се изявяват на големите сцени у нас и в Европа, Азия, САЩ. Оркестърът има близо 500 концерта в страната и чужбина, участвал е във фестивали в Германия, Словакия, Румъния, Унгария,Гърция. Печели златни медали на републикански фестивали на художествената самодейност.През 1981 г. получава Голямата награда на Международния конкурс за младежки оркестри от цяла Европа в град Неерпелт, Белгия. През 1995г. на Международния фестивал в град Бриф, Франция, оркестърът за 10 дни изнася десет концерта с изключителен успех.За 25 –годишния си юбилей Детският струнен оркестър, ръководен от Петър Филипов, получава орден „Св. Св. Кирил и Методий".

Специално за състава са писали музика едни от големите съвременни български композитори като проф. Любомир Пипков, проф. Димитър Тъпков, доц. Иван Димов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай