Детски градини поемат нови социални услуги

Детски градини поемат нови социални услуги | StandartNews.com

Монтана. Две детски градини в Монтана – "Слънце" и "Изгрев", поемат нови функции. Те разкриват центрове за социално включване на деца до 7 години. През това лято сградите им са обновени изцяло. Лентата за откриването им с новата визия и предназначение преряза кметът на Монтана Златко Живков.

Създаването на центровете и ремонтите на помещенията е финансирано от социалното министерство чрез проект на общината. Стойността му е 653 000 лв. 10 000 лв. е приносът на общината.

Сградите на детските градини са със сменени фасади, дограма и инсталации. Помещенията вътре са освежени.

От следващата пролет детските заведения ще оказват услуги на деца в риск и на техните родители. За такива се смятат деца на социално слаби семейства, на безработни, на многодетни, без личен лекар или с увреждания. Здравно неосигурени родители също ще получават консултации. В двете градини има предучилищни групи.

69 общини в страната имат одобрени проекти за създаване на центрове за социално включване, съобщи Елена Кременлиева, директор на дирекция за социално включване към социалното министерство. За тях са предвидени 30 млн. лв. Започва обучение на персонала, за да може новите заведения да заработят от пролетта на 2014 година. Монтана е една от първите общини в страната, която открива център за социално включване, изтъкна тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай