Деца направиха макет на боевете на Шипка

Деца направиха макет на боевете на Шипка | StandartNews.com

Габрово. Макет „Орлово гнездо", звук и светлина, изработен от природни материали, получи Областна администрация – Габрово във връзка с тазгодишното Националното честване на Шипченска епопея.

Фигурата е изработена от ученици от СОУ „Васил Левски" град Севлиево в часовете по История и цивилизация с учител Йорданка Митева. Децата са вградили лампички, които да го осветяват, а за по-голямо въздействие звучат и патриотичните песни – „Стани, стани юнак Балкански"; „Боят настана"; „Вятър ечи"; „Тих бял Дунав" и „Край Босфора".

"Целта ни е да покажем героизма и величието на подвига на българските опълченци, защитавали Шипченския проход от османските орди на Сюлейман паша в Руско-турската освободителна война през месец август 1877 година", казват учениците. Те искат и да възпитат гордост и преклонение пред героизма на българските опълченци и руските войски загинали за свободата на Майка България."

Областна администрация благодари на участвалите в изработката, както и на техния ръководител, успяла да провокира и засили интереса на децата към историята на страната и на нейните герои. В дните на Националното честване, 21-26 август, макетът ще бъде официално представен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай