Деца и възрастни поискаха живот с мълчалив поход

Деца и възрастни поискаха живот с мълчалив поход | StandartNews.com

Ученици от няколко добричкти училища, както и майки с деца проведоха тих поход в центъра на Добрич във вторник вечерта. Целта на похода бе да се насочи вниманието на институции и държава, за да се намали процентът на децата, които умират от онкологични заболявания.

Крайно време е е Фондът за лечение на деца в чужбина да започне да реагира адекватно и навреме, защото много от болните от онкологични заболявания се нуждаят от лечение в чужбина, но то им бива отказвано или се бави решението, което води до смъртта ми, сподели организаторът на инициативата Стела Илиева. С плакати с надписи „Не на детската смъртност" и с изрисувани емотикони с усмивки на едната длан и сърце на другата възпитаници на ФСГ „В. Левски", ПМГ „Ив. Вазов", СОУ „Любен Каравелов", частно училище „Райко Цончев" мълчаливо дефилираха в центъра, като стигайки на площад свобода пуснаха букет от цветни балони в памет на тези дечица, които са отлетели вече на небето. Пред репортер на „Стандарт" Карина от 10 клас в ПМГ сподели, че нееднократно под различна форма е участвала в благотворителни инициативи за набиране на средства за лечение на деца с ракови заболявания.

„Дори днес /б.а. – във вторник/ съдействахме и леля ми посрещна на летището в Белгия детенце с раково заболяване, което ще се лекува там и има шансове да оздравее" – добави Карина. Елица и Дияна, деветокласнички от финансово-стопанската гимназия, заявиха готовност да се включат в благотворителни инициативи, като казаха, че вече са участвали в такива концерти. В тихия поход се включиха Ники Марков и майка му Тони. Ники, успешно, благодарение на именно дарителски кампании, успя да пребори ужасната диагноза и днес е здраво дете. Момченцето претърпя две операции за тумор в мозъка у нас, които не доведоха до никакъв резултат и благодарение на дарения и благотворителните жестове на много хора се излекува в чужбина. Подкрепа за това да има адекватно лечение за децата ни и своевременно засвидетелстваха с участие в тихия поход и съучениците на Ники.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай