Десетки хиляди любители на фоклора се събират край Разлог

Десетки хиляди любители на фоклора се събират край Разлог | StandartNews.com

Първото издание на фолклорния фестивал „Ирин Пирин – Съборът на Югозапада", който ще се проведе от 17 до 19 юни край Разлог, ще събере десетки хиляди лъбители на народната музика и традиции. Внушително българско знаме с дължина 35 метра ще се развее като символ на обединение и родолюбие, то ще бъде подарено от Фондация „Наследство в бъдещето" на община Разлог.

Над 5000 самодейци ще се изявят на сцената, те ще демонстрират образци на българския традиционен фолклор и неговите съвременни сценични превъплъщения, занаяти и традиционни форми на поминък. Посетителите ще се насладят на характерния мелодичен двуглас на пиринската песен, на специфичните обреди и обичаи, на традиционните за региона ястия.

Планините Рила и Пирин ще се разтърсят от изпълненията на участниците в Национален фолклорен фестивал „Разлога". Народните певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи, певчески и танцови състави, групи за народни обичаи и обреди, оркестри и ансамбли ще се представят на две сцени. Участието във фестивала е без такса, като се допускат чуждестранни изпълнители на български фолклор. На изнесена сцена в Разлог на 18 юни ще се проведе и четвърто издание на фестивала на българското хоро „На армане с тъпане".

На събитието посетителите ще могат да видят музейни експозиции и изложение на занаяти. На разложките поляни ще има и алея на занаятите, в която ще се включат над 50 самобитни производители на керамика, кожени изделия, чанове, рисувани кратуни, икони, ножове, билкови продукти, бижута, битови ризи, изделия от дърво, оръжия (саби, мечове), килими, народни инструменти, народни носии, пчелни продукти, изделия от вълна и агнешки кожи, свещи и др.

Ще се представят и производители на продукти от овче, козе и краве мляко.В програмата на събора са включени кулинарни шоута – чевермета по хайдушки, типичната за региона разложка шупла, която може да се гарнира със сирене или сладко. Ще се майсторят гозби, събрали в себе си уханието на диворастящи билки и автентичния вкус на градински зеленчуци. Посетителите на събитието ще могат да опитат фермерски продукти и био храни. Много забавления, игри и уроци по родолюбие ще има на Ирин Пирин за малките посетители в Детската творителница и в читалището на колела „Бащино огнище". Атрактивни ще са и състезанията с коне-тежковози.

Официалното откриване ще е в 19,00 часа на 17 юни. Финалът е на 19 юни от 14,30 часа с фолклорния спектакъл на Славея на Пирин - Николина Чакърдъкова, и Неврокопски танцов ансамбъл.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай