Депутат пие вино с богове в с. Илинденци

Депутат пие вино с богове в с. Илинденци | StandartNews.com

Депутатът Димитър Делчев от партия „Движение България на гражданите" ще присъства на уникален празник с боговете на виното в село Илинденци в събота. Той ще види как божествата Сабазии, Загрей, Дионис, Бакхус и свети Трифон ще зарежат лозята и ще пожелаят здраве и берекет на всички. Ще вдигне наздравица с боговете на фригийците, траките, гърците, римляните и християните - народите, които са населявали благодатната за производство на грозде и вино земя. Зарязването ще е на лозето на отишлия си наскоро от този свят местен свещеник Васил Котев. Съселяните му решили по този начин да почетат паметта на един от най-добрите лозари и винари в селището. Ритуалът Розалии се прави с преливане на вино върху огън и според височината на пламъка се гадае дали ще бъде плодородна годината. В първата събота на февруари за 24-та поредна година селото ще чества празника на течния еликсир.

"Небесните" гости ще се появят на площада в селището в 10,00 часа, а после ще поведат жителите и гостите към местността Масовец. На атрактивното събитие се очакват стотици гости от региона, десетки гърци и македонци. За всички ще се лее безплатно вино на корем.

Празникът ще продължи на селския мегдан с музика и танци. За местните хора и гостите ще пее народната певица Радостина Паньова. А боговете ще имат трудната задача да определят победителя в конкурса „Цар на виното". Защото в селото почти всяка фамилия отглежда лозя, а мъжете майсторят качествен еликсир.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай