Държат под електронно наблюдение осъдени във Варна

Държат под електронно наблюдение осъдени във Варна | StandartNews.com

На телефон, който има връзка с колцентър държат 24 часа „под око" петима осъдени на пробация болни и трудноподвижни във Варненска област, които доизлежават присъдите си вкъщи, съобщиха от пресслужбата на Апелативна прокуратура. Те са със задължителна регистрация по настоящ адрес.

Осъденото лице прочита по телефона текст, който се запаметява и служи като „гласов отпечатък" за идентификация. Устройството се монтира в дома му и не може да се премества. Вместо да се явява всяка сутрин в службата, осъденият се обажда и се представя в центъра за електронно проследяване. Гласовата верификация обаче се използва по изключение и само спрямо лица, които са неподвижни или тежко болни.

Двама условно предсрочно освободени от затвора са с електронни гривни при изпълнение на мярката за ограничение в свободното им придвижване като пробационна мярка.

Електронните гривни са активни 24 часа в денонощието. Устройствата действат в обхвата на дома на осъдения, но са настроени в режим на нарушения от 22 часа до 6 часа сутринта. При напускане на дома в тъмната част на денонощието електронната гривна сигнализира за нарушението, което може да доведе до ефективно изпълнение на остатъка от присъдата на условно предсрочно освободения от затвора.

Системата за електронно проследяване е възможна благодарение на норвежкия финансов механизъм за България, припомнят от пресслужбата на Апелативна прокуратура –Варна. Засега възможностите й се използват само след доброволното съгласие на условно предсрочно освободените от затвора или от осъдените на пробационни мерки, извършили обикновено престъпления в пияно състояние или в тъмната част на денонощието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай