Чужденци се дивиха на кукери навръх Великден

Чужденци се дивиха на кукери навръх Великден | StandartNews.com

Маскираните мъже, жени и деца прогониха злото от Елешница

Уникален кукерски фестивал навръх Великден в разложкото село Елешница зарадва стотици гости от страната и чужбина. Над 100 кукери предизвикаха удивлението на туристите, които всяка година идват от курортите Банско и Разлог, за да видят как се празнува Възкресение Христово с кукерско шествие. Сред гостите в селището наред с нашенците имаше десетки гърци, англичани и французи.

Чужденците не спряха да снимат с видеокамери, фотоапарати и мобилни телефони танците на кукерските групи от трите махали в населеното място. „Празникът е сред най-почитаните в региона. Сред официалните ни гости са кметът на община Разлог Красимир Герчев, заместник – кметове и общински съветници. Туристите са очаровани от уникалните костюми на нашите кукери. Те се дивят на красотата на маските и кукерските премени.

Четири поколения празнуват, правим го над 25 години", заяви кметът на село Елешница Сашо Мицин. Най-важното е, че танцуващите маскирани мъже, жени и деца прогониха злото и лошото надалеч не само от селището, но и от цялата община. Те възвестиха пролетното пробуждане на природата. Играха навсякъде, за да не остана и грам зло и пожелаха на своите съселяни и на гостите си здраве, мир и берекет. Много аплодисменти получиха местните хора и за народните носии, с които бяха облечени.

Легенда гласи, че някога тукашните мъже работели из други краища на света като строители. На Великден обаче се връщали в родните си домове, за да помогнат на жените си да засадят нивите. В карнавала участваха над 400 души. Наградени бяха и трите махали, тъй като пазят духа на миналото и съхраняват изконните традиции в региона. Музикалната програма и всенародното веселие пък ще започне в 18,00 часа. За жителите и гостите на Елешница ще пеят и танцуват Музикалната фолклорна група „Огражденска четворка" и Фолклорна група „Гайтани".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай