Чудотворна Богородица пази Бургас и Ахтопол

Чудотворна Богородица пази Бургас и Ахтопол | StandartNews.com

Моля се иконата да ни помогне да съберем пари за две нови църкви, заяви Божидар Димитров

Чудотворната икона на Св. Богородица от манастира край Драма, която се пази в НИМ, отива за 16 дни в Бургас. Тя ще бъде изложена в новостроящия се храм "Св. Николай Чудотворец" в кв. Меден Рудник. Това съобщи за "Стандарт" директорът на НИМ проф. Божидар Димитров.

Утре на обяд група свещеници от Бургас ще изнесат светото изображение от НИМ. Иконата ще пътува с полицейски екскорт до Бургас, където в 16 ч ще бъде тържествено посрещната от клира и миряните. Иконата на Божията майка, която лекува болести и помага на бездетни, ще остане в Бургас и за големия християнски празник Успение Богородично (15 август). Ден по-късно тя ще замине за Ахтопол. А на 1 септември отива в Созопол.

Иконата в сребърен обков с позлата е уникална, защото край изображението на Света Богородица са вградени и мощите на четирима светци - Петка, Харалампий, Дионисий и Панталеймон. По време на Първата световна война през 1917 г.тя е спасена от български войници край Драма. Сребърната й ризница е направена през 1821 г. от монах Серафим, който е бил и изкусен златар. Доскоро е била пазена в секретния фонд на НИМ и дори ние не сме знаели, че е тук, разказа проф. Димитров. Той и екипът му попадат на ценната находка при поредното поетапно разсекретяване на фонда.

Досега иконата е напускала НИМ само веднъж - за три дни. Първият от тях бе за тържествена литургия в столичния храм "Св. Неделя", отслужена лично от патриарх Неофит. След това два дни светото изображение бе изложено за всеобщо поклонение в Гигинския манастир.

Искрено се надявам иконата да помогне за събирането на дарения, с които храмът "Св. Николай Чудотворец" в Бургас да бъде довършен, каза още проф. Димитров. Църквата бе започната през мандата на първия кабинет "Борисов". Тогава бе излята бетонната конструкция. С дарения местният свещеник успя да направи покрива. А след това в олтарната част, направо върху голия бетон, отечето сложи иконостас от картон със снимки на канонични икони.

Така от една година храмът действа като истински, разказа Божидар Димитров. Като почетен гражданин на Бургас той решил да помогне на града, пращайки му чудодейната Богородица. Поне 100 000 души ще я видят до 16 август. Ако всеки от тях остави по 2, 3 или 5 лева, ще завършим храма бързо, надява се тописторикът. Според него по същия начин могат да се съберат дарения за довършване на новия храм в Ахтопол. В сряда кабинетът отпусна 180 000 лв. за дострояване на църквата там.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай