Честват с бдение светия от Трънско

Честват с бдение светия от Трънско | StandartNews.com

С всенощно бдение в Църногорския манастир „Свети безсребреници Козма и Дамян" над брезнишкото село Гигинци ще бъде почетена паметта на св. Софроний Софийски. Богослужението ще бъде в четвъртък през нощта, в навечерието на празника на светията.

Преподобният Софроний е живял 15-16 век. Сведения за подвига му е оставил книжовникът от онези времена поп Пею, според когото светията служил като свещеник в село Пенкьовци, което сега е в община Трън. Тежко тормозен от поробителите, заедно с жена си той избягал в София, о после във Влашко при войводата Радул. След смъртта на жена му и на войводата свещеникът Стефан приел монашество като Софроний, завърнал се в България и се установил в скалния Бесарбовски манастир, но там бил посечен с брадва от манастирски слуга и починал. След три години се явил насън на манастирските братя, те разровили гроба и открили мощите му нетленни и благоуханни. Монасите ги поставили в съркофаг за поклонение, но през годините се загубили. От две години в манастира „Св. Петка" се подвизава младият монах Софроний, решен да възроди обителта с помощта на Църногорския манастир. От братството смятат, че мощите на св. Софроний в днешната Сърбия и имат намерение да уточнят това.

По време на бдението ще бъде отслужен и акатист на Пресвета Богородица пред иконата Всецарица. Копието на чудодейната икона от светогорския манастир Ватопед се намира в манастира от началото на м месец май и вече има регистрирани два случая на изцеление след молитви пред нея, съобщи и. д. игумен на манастира йеромонах Никанор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай