Частен колекциенер показва ценни антики

Частен колекциенер показва ценни антики | StandartNews.com

Старозагорският бизнесмен Стефан Шоселов има една от най-богатите сбирки на праиисторически находки

"Фибули от античността" – така се нарича една от най-интересните временни изложби, с която регионалният исторически музей ще се включи в Европейската нощ на музеите тази вечер. Тя представя изключително ценни експонати от частната колекция на старозагорския бизнесмен Стефан Шоселов. Фибулата е вид катарама, която е придържала дрехата или две дрехи една към друга, и същевременно е служила за украса като бижу. Изложените експонати са от желязо, бронз, сребро и злато и някои от тях са от най-дълбока древност - VIII в. пр. Христа. Шоселов, който има предприятие в Германия, е един от най-ревностните ценители на праисторическото ни наследство. Много от ценните находки, намерени по нашите земи, той е купувал от аукциони в различни германски градове.

"Стъклото през хилядолетията" е друга интересна изложба, която ще бъде открита в Нощта на музеите отново в регионалния исторически музей. Експозицията показва пътят на стъклото от времето на неговото откриване преди повече от пет хиляди години до наши дни.

Освен регионалният исторически музей тази вечер своите врати гостопримено ще отворят и музеят на религиите, градската художествената галерия и повечето частни галерии , къща-музей „Гео Милев", музей „Неолитни жилища", Старозагорската държавна опера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай