Чакат дядо Амвросий във Варна

Чакат дядо Амвросий във Варна | StandartNews.com

Варна. Още в понеделник чакат във Варненската и Великопреславска митрополия новия временен наместник на покойния владика дядо Кирил- доросторския дядо Амвросий. Той сяда в престола на дядо Кирил, реши в четвъртък Светия синод, след като първоначално избра Врачанския владика дядо Калиник. Той обаче се оттегли заради бунт и неодобрението на свещениците от епархията на Варна.

Бързо и мъдро е решението на Св.Синод, коментираха духовници край морето, като припомниха, че по каноните той се свиква обикновено наесен и напролет. Освен това удовлетвори желанието им да се определи нов наместник между доростолския митрополит и ловчанския владика Гавриил.

Докато организира избора на нов митрополит, което няма да е по-рано от 24 септември, дядо Амвросий ще управлява едновременно Силистренската и Варненската епархия.Проваленият миналата неделя избор на епархийски съвет е насрочен за 11 август. Според свещениците съставът му вероятно ще остане същият– отец Цветан Флоров, отец Иван Илчев и от гражданската квота –Юлиян Гендов и Данаил Добрев. Приживе такава била и волята на дядо Кирил, който добре работил с този състав. Св.Синод освободи Главиницкия епископ дядо Йоан като викарий на варненския владика след смъртта му, а и, защото най-вероятно той е един от сериозните кандидати за мястото на митрополита. Според каноните всички възможни кандидати се освобождават от заемана длъжност, за да не влияят на избора.

„Второ разследване за смъртта на митрополит Кирил няма, категорични са от Варненската районна прокуратура по повод на тиражираните спекулации. Отделно от разследването се извършва проверка по жалбата на двама епархийски съветници и на брата на митрополита Христо Христов срещу скандалната деловодителка на митрополията Тони Добрева, която междувременно беше уволнена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай