Бургас атакува "Блумбърг" с навигация за незрящи

Бургас атакува "Блумбърг" с навигация за незрящи | StandartNews.com

Бургас. Бургас ще бори престижния конкурс на фондация "Блумбърг" със звукова навигация за незрящи. Проектът предвижда в морския град да се изгради специализирана система за ориентиране, която ще бъде в помощ на хората с увредено зрение. От нея ще могат да се възползват и всички ученици, тъй като навигационните устройства ще позволяват да се задава предварително маршрут, който е най-безопасен за придвижване на малчуганите до светофари, подлези, пешеходни пътеки и автобусни спирки.

"Идеята ни е тази система да позволява запаметяване на най-често използваните мершрути, например от дома до училище. На кръстовищата със зелен светофар, където е разрешен левият завой, навигацията ще предупреждава със звуков сигнал пешеходеца да се огледа наляво", обясниха от община Бургас.

На пешеходните пътеки ще бъдат монтирани светлинни лазерни датчици, а на незрящите и на децата ще бъдат раздадени персонални устройства, които ще ги активизират. По този начин водачите ще получават сигнал, че на пешеходната пътека има пешеходец. От иновативния проект ще могат да се възползват 35 000 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай