Бургас - градът на модерните технологии

Новата библиотека измени представите за четене и изкуството

Бургас - градът на модерните технологии | StandartNews.com

 

 

 

 

 

 

 

  • 56 нови електрически автобуса возят жителите и гостите на черноморската перла
  • Новата библиотека измени представите за четене и изкуството

Откриването на модерния Център за съвременно изкуство и библиотека даде нов тласък на културния живот в Бургас. Разнообразни пространства за всякакъв вид артистична дейност са оживени винаги от изложби и конференции. Тук известни автори представят най-новите си книги, а артисти демонстрират пред широката публика различни форми на съвременното изкуство.

Непосредствено след своето откриване модерната бургаска библиотека стана притегателен център за почитатели на книгите от всяка възраст. До края на миналата година са регистрирани повече от 8000 нови читатели. Много млади хора посещават различните пространства и кътове, за да учат и слушат лекции чрез електронните си устройства.

Центърът за съвременно изкуство и библиотека е културна институция от ново поколение. Вътрешните пространства са истинска съкровищница за ценителите на книгите и модерните технологии.

Детският отдел се намира на втория етаж, където е и рецепцията. Там се съхраняват и предоставят на малките читатели над 86 хиляди тома книги. Детският отдел e място и за игри. Там е и Z space стената, която създава виртуална реалност, 3D и интерактивност. Затова и тя е сред най-актуалните устройства за иновативно обучение по STEM дисциплини.

В детския отдел на втория етаж е разположен и интерактивен магичен под Funtronic. Чрез него децата ще трупат знания, докато се забавляват. На същия етаж са разположени уютно кафене и магазин.

На третия етаж е "Заемната за възрастни". Там се съхраняват над 200 хиляди книги и библиотечни документи. Освен българска и световна художествена литература, читателите могат да намерят специализирани източници на информация. Те са класифицирани в различни отдели на знанието - наука, философия, психология, религия, обществени науки и др. Тук се намира и "Краеведския отдел" и зрителната зала, която ще се ползва за различни събития.

На четвъртия етаж е отдел "Изкуство". Освен книги, там се съхраняват и някогашните винилови плочи, партитури от музикални произведения, скици в областта на различните изкуства, СD, графики и други по-специфични библиотечни документи.Тук е разположена и експозиционната зала за изложби и представяне на различни видове изкуства. Общообразователната читалня "Петя Дубарова" и Научната читалня "Владимир Василев" също са на четвъртия етаж.

В библиотеката функционира и туристически информационен център. На разположение на посетителите са специализиран туристически пътеводител, подробна туристическа карта, различни брошури за забележителности и атракции в града, културни и спортни събития.

 

 

Блести с ново енергоефективно осветление

По-светли улици през нощта, повече сигурност за водачите и пешеходците и в същото време по-ниски сметки за ток. Това е реалният резултат от реализирания от Община Бургас проект за подмяна на старите улични лампи, финансиран по Оперативна програма "Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност".

В целия град са подменени общо 2623 осветителни тела. Реновирани са електрическите табла за управление и стълбовете в 22 зони, включващи главните пътни артерии на Бургас. Наред с това са инсталирани 24 соларни LED осветители на пешеходни пътеки.

Внедряването на енергийноефективно осветление ще допринесе за намаляване на вредните емисии въглероден диоксид в размер на 1328,66 тона годишно.

С обновяването на осветлението ще се намали консумацията на енергия с 1 123 038 kWh за една година, показват още изчисленията. Това от своя страна ще допринесе за спестяване на финансови ресурси за над 200 000 лева за година.

Ниският разход за електроенергия от друга страна ще повлияе и за подобряване качеството на въздуха. По-качественото осветление ще повиши безопасността на уличния трафик и сигурността на гражданите.

 

Ченгене скеле промени облика на туризма

Културно-туристически комплекс "Ченгене скеле" е най-новото развлекателно пространство в Бургас, разположено на 15 километра от града. Той отвори врати през лятото на миналата година и бързо се утвърди като предпочитана дестинация за бургазлии и гостите на града. Няколко експозиционни къщички в етнографски стил архитектура повеждат всеки посетител на едно пътешествие из историята на Черноморското ни крайбрежие и местните рибари. В тях може да наблюдавате демонстрации на плетене на рибарски мрежи, как се правят различни видове морски възли. Там може също да опитате традиционни храни, да чуете стари поверия и легенди от рибарския живот.

Туристически комплекс "Ченгене скеле" разполага още с ресторант и кафене, в които може да вкусите уникални ястия по стари и съвременни рецепти, да се насладите на хубави напитки само на метри от морето.

Част от комплекса е и многофункционална зала, в която може да се провеждат събития от различен характер като конференции, семинари, концерти. Възможност за изяви на открито предоставя и амфитеатърът, който се намира на метри от морския бряг.

До  "Ченгене скеле" може да стигнете с автомобил по пътя за рибарското селище. Много по вълнуващо обаче е пътуването дотам през Бургаския залив с общинските корабчета "Бургус" и "Света Анастасия", които акостират налодкостоянката на туристическия комплекс.

Заради атрактивните сгради, в които са разположени етнографските експозиции, "Ченгене скеле" получи една от Българските архитектурни награди за 2021 г.

 

Модернизира градския транспорт

Общественият транспорт в Бургас се модернизира с внедряването на 56 нови електрически автобуса, които ще обслужват градските линии. Повечето от возилата вече са доставени, като вече е завършен етапът по изграждането на зарядните им станции. Всеки автобус ще разполага със самостоятелно устройство, което ще улесни обслужването им. 12 от устройствата са разположени на тролейбусното депо в комплекс "Меден рудник", а останалите в базата на "Бургасбус".

Новите екологични превозни средства са  с различна големина - 10 броя 18-метрови съчленени, 34 броя 12-метрови, както и 12 броя 9-метрови, произведени от IRIZAR E-MOBILITY.

С пускането в експлоатация на електрическите автобуси ще се осигури по-голяма плътност на обслужване по бързите линии. Друго важно предимство е, че с по-интензивно обслужване няма да нараства количеството вредни емисии по маршрутите им, покриващи най-оживените градски зони.

Автобусите са с модерен външен и вътрешен дизайн и предлагат напълно комфортно обслужване на пътниците. Осигурен е достъп за граждани с намалена мобилност, обособени са места за пътуващи в инвалидни колички, както и за майки с бебешки колички.

За по-голямо удобство на пътниците са приложени две нови решения. Първото е система за пречистване на въздуха, която е превантивна мярка за разпространение на КОВИД - 19. Друга новост е наличието на USB портове за зареждане на лични мобилни апарати в пътническия салон.

Идеята е екологичните превозни средства да се движат предимно по маршрутите бул. "Иван Вазов" - пл. "Царица Йоанна" - ул. "Булаир" - бул. "Демокрация", както и трасето по цялото протежение на Приморски парк, което е най-предпочитаната зона за отдих за гражданите и гостите на Бургас.

Превозните средства се доставят по проект "Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Бургас чрез модернизация на обществения транспорт", финансиран с АДБФП Х BG16M1OP002-5.004-0003-C02, процедура за предоставяне на БФП BG16M1OP002-5.004 "Мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух", приоритетна ос 5: "Подобряване качеството на атмосферния въздух" на Оперативна програма "Околна среда 2014 - 2020 г."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай