Бунт срещу сметище

4 общини могат да загубят над 13 млн. лв.

Бунт срещу сметище | StandartNews.com

Благоевград. Гражданско сдружение „Баненска буна - 2011" организира протест днес в 18.00 ч. срещу изграждането на сметище край разложкото село Баня. Според инициаторите депото, което ще събира сметта на четири общини – Якоруда, Белица, Банско и Разлог, ще бъде изградено непосредствено пред старата църква в село Добърско "Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат". Храмът е изграден през 1614 г., културен паметник е и е защитен от ЮНЕСКО, твърдят организаторите.

„Нямам думи. Те протестират, но не знаят къде ще е сметището. Село Добърско е на 12 км от него, църквата не е под егидата на ЮНЕСКО. Ние следваме процедурата за неговото изграждане, предстои да се подпише договор за строителство, това е залегнало в Националния план за управление на отпадъците от 2003 г. Чакаме европейски средства за този проект, трябва да приключим строежа до края на 2014 г.", коментира кметът на община Разлог Красимир Герчев. Той предупреди, че не се ли спазят сроковете, общината ще плаща по над 700 000 лв. санкция на година. Ще се наложи да търси и друго депо, където да вози отпадъците. Кметството ще дава пари за такса за депониране на всеки тон, както и за транспорт. Всичко това ще доведе неизбежно до многократно повишаване на такса смет. „Този стратегичски важен обект не е нечия прищявка, а огромна необходимост за населението в целия регион. Защото никой не иска да вдигаме налога за отпадъците", категоричен е Герчев.

Четирите общини пък са пред угрозата да загубят 13,4 милиона лева за изграждането на ново регионално депо. В момента все още действа старото сметище, което обаче не отговаря на европейските изисквания. "То функционира по милост, защото сме в процедура за строителство на ново депо за битови отпадъци", призна градоначалникът.
Предвижда се новото съоръжение да е разположено най-малко върху 130 декара земя, за да може да действа поне 25 години. Площадката ще отговаря на всички изисквания на закона и няма да пречи за развитието на района като туристическа дестинация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай