БСП иска сваляне на данъците за бургаския бизнес

БСП иска сваляне на данъците за бургаския бизнес | StandartNews.com

Бургас. Да бъдат намалени местните данъци за бизнеса в Бургас настояват общински съветници от БСП. Червените вече са внесли докладна в местния парламент, с която искат да бъдат облекчени търговците, които плащат най-високите такси за битови отпадъци в цялата страна.

В момента налогът за търговските обекти в морския град е от 10 до 10,5 промила. Общинските съветници от БСП предлагат той да бъде намален поне с 20% през следващата година. Основният мотив е, че дребният бизнес в Бургас изнемогва. Освен това такса смет за нежилищни помещения в останалите градове е в пъти по-ниска. В Пловдив търговците плащат 5,3 промила, а във Варна - едва 3,9 промила, изтъкват от БСП-Бургас.

"Сегашният размер на таксата е изкуствено задържан от общинската администрация вече трета година. Той е несправедливо висок и създава предпоставки за натрупване на временни излишъци, което противоречи на законовите принципи за определяне размера на таксата битови отпадъци. За годината преизпълнението по това перо е близо 6 милиона лева при предварително заявена план-сметка на разходите по чистота около 18 милиона лева. Това показва, че има резерв, който може да се ползва, като се намали най-високата такса за нежилищни помещения. Така ще бъдат облекчени собствениците и наемателите на такива обекти. Честно е да постъпим така към бургазлии. В противен случай високият размер от 10 промила започва да граничи с управленска наглост", коментира водачът на групата червени съветници в местния парламент Евгений Мосинов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай