Брежани вече има разсадник за кестени

Брежани вече има разсадник за кестени | StandartNews.com

С нови кестенови гори жителите на селото ще си осигурят добър поминък

Гители на село Брежани и представители на Сдружение „Хора и традиции" направиха първия разсадник на брежански кестени. „ Да е хаирлия!", нарече облечената в носия прочута самодейка Райна Гюрова. Стотиците семена, които бяха засети, са специално селектирани от жителите на селището.

За да има добри резултати, пенсионерката засади в почвата и китка здравец. Десетки хора, сред които кметът Благой Стефанов и председателят на сдружението Румяна Попова, участваха в акцията да се съхрани и опази брежанския кестен чрез селектиране на здрави семена, създаване на фиданки и последващо засаждане. Съдбата на кестеновите гори в региона на Брежани, превръщането на брежанския кестен в патент, съхраняването и създаването на нови кестенови плантации, грижа за природата и икономическите ползи за хората се обсъдиха неотдавна на работна среща. Тя бе организирана от кмета на община Симитли Апостол Апостолов, Сдружение „Хора и традиции" – Брежани, експерти от Югозападното държавно предприятие, Регионалното управление на горите, Национален парк "Пирин". Според Апостолов каузата да се съхранят кестените е обща, но много важно е те да се умножат. „В България има на три места ядлив кестен, но брежанският е с най-добри качества и можем да направим нови кестенови гори, които да са печеливш поминък за хората от

Брежани и Симитли", категоричен е общинският квет.

Целта е да се разработят проекти и да се създаде регионален технологичен и експертен център по кестените, семенна база с научни технологии, изследване на почвата и залесяване. Експерти увериха хората в Брежани, че трябва да запазят местния сорт брежански кестен, резултат на хилядолетна селекция, да се изследва почвата, да се създадат предпоставки за по-малко зависимости на тези стопанства на открито от времето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай