Бракониери убиват редки птици

Бракониери убиват редки птици | StandartNews.com

Стара Загора. Бракониерски отстрел на редки и застрашени видове птици, незаконни гюмета, безразборна сеч в поречията – това са основните нарушения, констатирани при 38-то среднозимно преброяване на водолюбивите птици. Тази година в него са се включили 21 екипа с над 50 експерти и доброволци на Зелени Балкани. Те са отчели водолюбивите птици в над 40 влажни зони в Северна, Южна България и по Черноморието, както и реките Тунджа, Арда и Марица. Екипите си подготвили и сигнали за най-драстичните нарушения, които ще бъдат внесени в отговорните институции.

Отчетени са били общо над 59 500 индивида от 52 водолюбиви вида (патици, гъски, корморани, чапли, бърнета, лиски и др.), както и 69 вида дневни и нощни грабливи, пойни и вранови видове. Най-много от водолюбивите видове в наблюдаваните водоеми са билш зимуващите лиски (около 15 000) и зеленоглави патици (10 100).

Значително по-малко от миналата години са били зимуващите пеликани и гъски. В студени зими, когато водоемите на север от България замръзват, в страната ни се събират десетки хиляди големи белочели, сиви и червеногуши гъски, припомнят орнитолоците. Тази зима големи белочели и червеногуши гъски са засечени основно в района на Шабла и Дуранкулак, а в Южна България са били преброени едва около 230 гъски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай