Бойко Борисов откри новото водохващане с пречиствателна станция на село Бързия

Бойко Борисов откри новото водохващане с пречиствателна станция на село Бързия | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов долетя с хеликоптер от столицата, за да уважи откриването на новоизграденото водохващане на село Бързия, община Берковица. Лентата на новото съоръжение обаче прерязаха министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, шефът на фонд „Земеделие" Румен Порожанов и кметът на Берковица Димитранка Каменова.

От планината около прохода Петрохан на височина 1100 метра водата ще стига до къщите на селото, като преди това преминава през пречиствателно съоръжение. Дължината на новия водопровод е 11 км. Подменена е и водопроводната мрежа на селото. Това е направено с европейско финансиране. Стойността на проекта на общината в Берковица е 5 695 620 лв., осигурени чрез програмата за развитие на селските райони.

Бързия има собствено водохващане, но то не е достатъчно за денонощно снабдяване с вода на цялото село. По тази причина през лятото жителите му живеят с воден режим. И в момента имат вода по половин ден
Новото алпийско водохващане ще реши този проблем. Заради пречиставенто и новите тръби хората ще получават чиста вода от планината по всяко време на денонощието.

През следващита година ще вложим повече средства за Северна и Северозападна България, обяви Бойко Борисов. В момента се изпълняват проекти за 190 млн. лв. Разполагаме с 2 млрд. лв. повече заради по - добрата ни борба с контрабандата и корупцията. България сега е друга, казват ни гости, които не са я виждали от 10 години, разказа премиерът. Сега те не могат да познаят София и България.

Много деца и възрастни жители на селото пожелаха да се снимат с Бойко Борисов. Той уважи желанието на всички и изчака търпеливо и последния от опашката за селфи с него.

След това премиерът присъства на откриването на обновения градски стадион на Берковица, част от програмата за празника на града. Модернизирани са игрището, сградата, изградени са писти за лекоатлетически състезания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай